Betänkandet ”Sänk tröskeln till en god bostad” redovisades den 30 mars 2022 av Karolina Skog (MP), f.d. miljöminister och särskild utredare på Finansdepartementet. Betänkandet är ett resultat av den statliga utredningen ”En socialt hållbar bostadsförsörjning”.
Ett av förslagen i betänkandet är att begreppet idéburen bostadsaktör bör etableras i lag i syfte att synliggöra den del av bostadssektorn som inte fokuserar primärt på finansiell avkastning, utan andra värden, och förbättra villkoren för dess aktörer. Detta skulle skapa ökade incitament för det allmänna att förstå dess förutsättningar och möjligheter att bidra till bostadsförsörjningen på olika marknader samt till en lyhördhet inför eventuella behov att underlätta deras arbete. Karolina Skog har under utredningens gång signalerat att det behövs innovativa aktörer som kommer med nya lösningar för att lösa problem som ett komplement till de etablerade stora aktörerna inom hyressektorn.
Som operativt ansvarig för GodBo, som är just en sådan aktör, ser jag positivt på en utveckling där lagstiftaren stärker ställningen för bostadsföretag med andra drivkrafter än de rent finansiella. Jag anser också att det är bra att staten visar intresse för organisationer som ser nya lösningar på utmaningar inom bostadsförsörjningen i Sverige och skapar en plattform som GodBo och andra idéburna aktörer kommer att kunna gynnas av.
Med en sådan lagstiftning tydliggörs det, både för det allmänna och för branschen, att lösningsorienterade verksamheter är viktiga för utvecklingen av nytänkande för en jämlik bostadsförsörjning för alla grupper. Med nuvarande affärsmodeller präglas sektorn av en stelbenthet hos de kommunala bostadsbolagen och en bristande vilja till ansvarstagande från den privata sektorn. Med nya idéburna aktörer skapas möjligheter till nya samarbeten och nya lösningar.
Inom GodBo arbetar vi långsiktigt för att skapa boenden som är inkluderande, trygga och hållbara genom att erbjuda de boende möjlighet till att äga sin bostad genom ett gemensamt ägande av de fastigheterna, s.k delägarboende. Detta är helt i linje med UN Habitats principer för en hållbar stadsutveckling där princip 4 handlar om att alla bostadsområden bör ha blandade upplåtelseformer för att främja social blandning och stabilitet. UN Habitats riktmärke är att ingen upplåtelseform bör utgöra mer än 50% av ett bostadsområde.
GodBo bidrar till att de boende som kan och vill köpa sin bostad kan få del i den värdeutveckling som sker i fastigheten de bor i. I stället för att skapa värde enbart för några få aktörer som befinner sig långt från de boende i flera avseenden, erbjuder GodBo sina boende möjlighet att vara med på resan, vilket ökar incitamentet för de boende att skapa en bättre bostadsmiljö. På detta sätt kommer den utflyttning som sker idag när boende vill äga sitt boende dämpas. Detta leder i sin tur till tryggare samhällen med mer service, både för dem som äger och för dem som inte vill eller kan att köpa sin bostad.
Läs hela betänkandet här